We hebben de meestgestelde vragen hieronder geplaatst in ruime categorieën. Mocht je nu het gevoel hebben dat je er niet helemaal uitkomt, kan je de overige onderwerpen bekijken via de chat! Als je dan nog steeds vragen hebt word je via de chat doorgestuurd naar bijvoorbeeld onze Facebook Messenger om daar je vraag te stellen!

Leeromgeving

+

Codam is een peer-to-peer leeromgeving, waar studenten leren van elkaar. Er zijn dus geen docenten. Er is wel educatieve staf die de omgeving optimaliseert om de studenten door het curriculum te begeleiden. Je leert en ontdekt zelf en samen met je medestudenten. Stap voor stap.

+

Peer-to-peer leren is een leermethode waarbij studenten van elkaar leren en niet van een leraar. Je leert ook door zelf dingen uit te leggen aan je medestudenten.

+

Codam’s curriculum is gebaseerd op dat van Ecole 42 in Parijs. Er zijn meer dan honderd projecten die worden aangeboden in een ‘boomstructuur’. Je kunt meerdere paden volgen om je de vele aspecten van het programmeren en IT eigen te maken.

+

Je medestudenten beoordelen de kwaliteit van je projecten op basis van een door Codam bepaalde schaal.

+

Ja, de lesstof en het curriculum zijn in het Engels. Een deel van de staf spreekt wel Nederlands.

+

Ja, heel veel! Codam nodigt regelmatig sprekers uit en organiseert hackathons zodat je in aanraking kunt komen met heel veel verschillende mensen met verscheidene achtergronden en uit verschillende disciplines.
Curriculum

+

Je begint met het leggen van een basis in de C programmeertaal, en optioneel webprogrammeren. Van daaruit begin je aan je eerste stage. Het curriculum omvat verder Object Oriented programming, Mobile programming, Functional programming, Web security, Reverse engineering, Malicious Code, Kernel programming, Network programming, Artificial intelligence, 3D programming en nog veel meer. Je rondt de opleiding af met een eindstage.

+

Ja, heel veel! Naar aanleiding van het succes van de eerste codingopleiding Ecole 42 in Parijs, die werd verkozen tot ‘beste codingschool in 2017’, zijn er in allerlei steden zusterscholen opgezet: San Francisco (42), Brussel (Le 19), Kiev (Unit Factory), Lyon (Le 101), Boekarest (Academy+Plus) en Kaapstad (WeThinkCode_).

+

Het oorspronkelijke curriculum is opgezet in 2013 en wordt sindsdien voortdurend geüpdatet en aangepast met behulp van studenten, bedrijven en educatieve staf.
Arbeidsmarkt

+

Zou je dat willen? Dan is dat zeker mogelijk! Maar het is waarschijnlijker dat je met je nieuwe vaardigheden en interesses andere banen vindt binnen de digitale sector. Zijn er tegenwoordig überhaupt nog bedrijven of organisaties die niet te maken hebben met digitale transformatie?

+

Te veel om op te noemen: van grote internationale techbedrijven tot startups en alles ertussenin. En waarom niet je eigen bedrijf beginnen?

+

Codam leert je een nieuwe manier van leren. Codam vertelt je niet simpelweg hoe je een bepaald probleem moet oplossen. Als je Codam hebt afgerond kun je complexe problemen aan. We beperken je niet door je te dwingen met een specifieke technologie te werken. Je bent hierdoor in staat gedurende je hele loopbaan relevante vaardigheden te blijven ontwikkelen.

+

Ja. Level 21 studenten zijn programmers van het allerhoogste niveau. Zij komen in aanmerking voor topposities met grote verantwoordelijkheden en bij de meest vooraanstaande softwarebedrijven.

+

Het afronden van de opleiding geeft je toegang tot de meest uiteenlopende banen in de digitale wereld, zowel bestaande functies als functies die nu nog uitgevonden moeten worden. Zoek maar eens op ‘digital world jobs’ en zie wat er allemaal mogelijk is!

+

Het vinden van de twee stageplekken die nodig zijn voor het afronden van de opleiding is een cruciaal onderdeel van je leerproces. Codam leert je kennis te vergaren, zelfvertrouwen op te bouwen en geeft je toegang tot de professionele wereld door het organiseren van conferenties, hackathons en workshops. Maar uiteindelijk is het aan jou om contact te leggen en de uitdaging aan te gaan.
Praktische informatie

+

Bij Codam ontvang je geen diploma of certificaat, maar dat is geen probleem! Bedrijven staan te springen om goede programmeurs aan te nemen en wij merken dat het hebben van een diploma of certificaat hier geen enkel verschil in maakt. Het enige wat belangrijk is, is wie jij bent, hoe je werkt en wat jij kunt. Je gaat een flink portfolio opbouwen in 3.5 jaar bij Codam. Dit portfolio presenteer je aan het bedrijf. De ervaring bij 42 (de school waar het lesprogramma van Codam op gebaseerd is, waar je ook geen diploma krijgt) is dat studenten al vroeg in hun studie meerdere aanbiedingen krijgen van bedrijven. Tot slot, stop je in de tech sector nooit met leren. Technologie innoveert continue, net zoals jij!

+

Nee, het kost niets. Fantastisch toch? Je hoeft niet op voor, tijdens of na je studie te betalen! Deze school is gratis dankzij de financiering van Corinne Vigreux.

+

We geloven dat iedere student uniek is en dat iedereen dus op zijn of haar eigen tempo zou moeten kunnen leren. Gemiddeld doen studenten 3.5 jaar over de opleiding. Sommige studenten zullen de opleiding binnen twee jaar kunnen afronden, andere zullen vijf jaar nodig hebben. Dat is allemaal prima. Het is geen race. Je bent hier om te leren, niet om een wedstrijd te winnen.

+

We willen dat Codam zo beschikbaar mogelijk is voor studenten. Je kunt komen en gaan wanneer je maar wilt. Er is altijd vriendelijke securitystaff aanwezig; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

+

Hoewel we het niet aanraden, kun je ieder moment met de opleiding stoppen. Wees je ervan bewust dat Codam een fulltime opleiding is die inzet vereist. Maar we begrijpen dat het leven soms anders loopt dan gepland en in plaats van de opleiding te verlaten, kun je dan altijd met een van onze stafleden praten om te kijken wat er mogelijk is. Mocht het tijdelijk onderbreken van de opleiding de beste optie zijn, dan kan dat. Je mag dan altijd terugkomen en verdergaan waar je gebleven was.

+

Vanzelfsprekend! Je hoeft je alleen maar aan te melden. Alle zusteropleidingen gebruiken hetzelfde curriculum en net als bij Codam hoef je geen lesgeld te betalen. Het is echter alleen mogelijk om te switchen tussen de verschillende campussen na de eerste stage (www.codam.nl/studying-at-codam). Dit betekent dat je altijd het curriculum begint bij de campus waar je je Piscine hebt gedaan.

+

De ervaring met studenten die Codam combineren met werk of een andere studie is dat het lastig is. Om de opleiding succesvol te doorlopen zul je een groot deel van je tijd op Codam door moeten brengen (gemiddeld 40 uur per week). We zien dat het combineren van werk met het curriculum erg veeleisend is, en raden dit daarom af.

+

Om je in te schrijven voor Codam moet je legaal kunnen verblijven in Nederland voor minstens 365 dagen. Als je niet aan dit criterium kunt voldoen kunnen we je inschrijving niet accepteren. Ben je een asielzoeker in Nederland, neem dan alsjeblieft contact met ons om te zien of je je kunt aanmelden. Helaas kunnen we niet helpen met het verkrijgen van een studentenvisum. Je kunt niet studeren aan Codam als je niet in Nederland mag verblijven. Je kunt wel kijken bij een van onze partnerscholen of in een land waar je wel mag studeren.
De selectie piscine

+

Het woord ‘piscine’ betekent zwembad in het Frans. We willen daarmee zeggen dat iedereen simpelweg in het water moet springen om zo spelenderwijs te leren ‘zwemmen’. Tijdens de ‘Piscine’ word je met de andere studenten ondergedompeld in de wereld van coding en leer je samen op een ontspannen manier programmeren.

+

Als je de Piscine niet haalt, betekent dat waarschijnlijk dat Codam toch niet jouw ding is. De Piscine is zo ontworpen dat zowel jij als Codam kan valideren of dit educatiemodel bij jou past. Wij adviseren dan ook om naar een ander educatiemodel te kijken. Dit is echt niet de enige manier om te leren programmeren!

+

Ja, dat is volkomen normaal. Dus gauw weer aan de slag!

+

De ‘Selection Piscine’, of kortweg Piscine is een proefperiode van vier weken. Tijdens de Piscine maak je kennis met de basis van het programmeren. Er zijn geen toelatingseisen. Het is een intensieve periode en je zult er echt voor moeten gaan. Verwacht geen rustige weekends… Er is geen maximaal aantal beschikbare plaatsen. Iedereen kan worden geselecteerd en je hoeft dus niet te concurreren met anderen.

+

Twee uur.
Voorwaarden

+

Meld je aan op apply.codam.nl! Zodra je je hebt aangemeld word je gevraagd een online test te doen die ongeveer twee uur in beslag neemt. Als je die haalt is er nog een laatste uitdaging: de ‘Selection Piscine’.

+

Nee dat is niet nodig! Je bent welkom of je nou goed bent in wiskunde of niet.

+

Nee, dat is absoluut niet nodig!

+

Je hebt aanpassingsvermogen, proactiviteit, nieuwsgierigheid en creativiteit nodig. En je moet uitdagingen aandurven en goed kunnen samenwerken.
Geld

+

Het is Codam’s missie om de mogelijkheid te geven om je talenten te ontplooien. Iedereen, ongeacht achtergrond, opleidingsniveau of financiële draagkracht, verdient een eerlijke kans. Om dit mogelijk te maken betaalt Codam je collegegeld. Het kost het jou niks; niet voor, tijdens of na je studie.

Waar komt het geld dan vandaan? Codam wordt mogelijk gemaakt door Stichting Codam, de persoonlijke stichting van Corinne Vigreux (onderneemster en mede-oprichtster van TomTom). Zij heeft Codam naar Amsterdam gehaald en met haar stichting zet zij zich in voor onderwijs, sociale mobiliteit en inclusiviteit.

+

Tijdens je studie zal je jezelf moeten voorzien in je levensonderhoud, zo heb je een plaats nodig om te slapen en wat geld voor eten en overige zaken. Geld dat je niet kan verdienen met een bijbaan aangezien we aanraden om al je energie en tijd te investeren in studeren.

Het is dus handig als je wat extra geld kan sparen voordat je start bij Codam, of wellicht kun je je ouders om hulp vragen. Is dit beide niet mogelijk, dan staan we er altijd voor open om te kijken of Codam je extra kan helpen.

Welke hulp kunnen we bieden? We kunnen je ondersteunen met het vinden van huisvesting in Amsterdam, je reiskosten vergoeden en we werken aan speciale studieleningen. We kijken altijd naar wat je nodig hebt en besluiten dan of en hoe je te helpen.

+

Als je ver weg woont van Codam of om een andere reden geen passende huisvesting hebt, dan kunnen we je een simpele slaapplaats bieden voor de vier weken van de Selectie Piscine. De slaapplaats wordt betaald door Codam. Je kan dit aanvragen door een mail te sturen naar assistance@codam.nl met daarin een korte beschrijving van wie je bent, je onderwijsachtergrond, waarom je besloten hebt om deel te nemen en je huidige adres. Het is mogelijk om huisvesting aan te vragen tot 4 weken voor de start van je Piscine.

Wanneer je op reisafstand van Codam woont maar je trein- of buskaart niet kan betalen, dan kunnen we je reiskosten vergoeden van huis naar Amsterdam Centraal Station. Je kan reiskostenvergoeding aanvragen door een mail te sturen naar assistance@codam.nl met daarin een korte beschrijving van wie je bent, je onderwijsachtergrond, waarom je besloten hebt om deel te nemen en je huidige adres. Je kan je aanvraag indienen tot 4 weken voor de start je Piscine.

Voor zowel huisvesting als reiskostenvergoeding geldt dat het niet vanzelfsprekend is dat we alle aanvragen ook toekennen. We beoordelen elke aanvraag apart.

+

Wij hebben een beperkt aantal studentenwoningen in Amsterdam ter beschikking voor studenten in het curriculum. Deze zijn bedoeld voor studenten buiten Amsterdam of studenten die om een andere reden niet beschikken over passende woonruimte. Meer informatie over deze woningen en de aanvraagprocedure ontvang je zodra je bent geselecteerd voor Codam.

Omdat het niet vanzelfsprekend is dat we je kunnen helpen, raden we je aan om ook zelf op zoek te gaan naar huisvesting. Tip: maak gebruik van je sociale netwerk! Roep je familie en vrienden via Facebook of Instagram om je te helpen, of hang briefjes op bij supermarkten, hogescholen en universiteiten in Amsterdam. Wees creatief!

We werken ook aan een studielening speciaal voor Codam studenten. We hopen hierover snel meer informatie te hebben.

+

We vinden het belangrijk dat niks in de weg staat van het volgen van je dromen en staan er altijd voor open om je situatie te bespreken indien je nog twijfels of zorgen hebt, stuur dan een mailtje aan assistance@codam.nl.
Ga de uitdaging aan!

Ben je enthousiast en wil je je aanmelden voor Codam? Meld je nu aan! Reminder: bij elke stap van het aanmeldingsproces kun je pauzeren, no rush!